Hantering av megatrender i infrastrukturplaneringen – exempel RTI-plan för Skåne

4. Samhällsplanering, governance och omställning
Emeli Adell1 , Christian Fredricsson1, Emma Lund1
1 Trivector Traffic

Bakgrund: Teknikutveckling och megatrender förändrar samhället i snabb takt. Eftersom investeringar i infrastruktur har en lång livslängd finns ett behov av att analysera hur utvecklingen kan komma att påverka framtida behov och åtgärder. Ett exempel där man tagit detta på allvar är i framtagandet av Region Skånes RTI-plan. Syftet med projektet har varit att ta fram ett underlag för om och hur megatrender påverkar de områden som hanteras i RTI-planen och om de behöver hanteras i planen.

Metod: Arbetet har utgått från en succesiv konkretisering av de stora megatrenderna, via relevanta utvecklingstrender och relevans för RTI-planen, vidare till skattning av vad som är relevant under planperioden, för att avslutas med konkretisering av behov och brister i RTI-planen. I de fall det varit möjligt har ett ekonomiskt utrymme skattats. Utgångspunkten har varit följande megatrender: urbanisering, globalisering, klimatförändringar, digitalisering. Arbetet har skett genom omvärldsanalys  och workshops.

Resultat och slutsatser: Utifrån megatrenderna identifierades och analyserades följande utvecklingstrender: En av slutsatserna är att det finns en otydlighet kring vilken nivå i planeringssystemet som ska hantera utmaningarna som rör digitalisering av transportsystemet. Inom dessa områden finns det fortfarande ansvars- och planeringsfrågor att reda ut som är kopplat till hur olika frågor ska hanteras på kommunal, regional eller statlig nivå.

För Skånes RTI-plan framkom följande slutsatser: Investeringar kopplade till regional infrastruktur för cykel och för kopplingen mellan cykel och kollektivtrafik behöver öka kraftigt. Satsningar kan också komma att behövas för stötta kollektivtrafiken post-corona. Resandeförändringar post-corona kan också medföra förändringar i kapacitetsbehov, vilket gör att det är lämpligt att utvärdera vissa satsningar på nytt. Detta kan eventuellt frigöra ekonomiska medel.

Områden som kan ha stor påverkan på RTI-planen, men som inte är inkluderade i nuvarande investeringsområden bedöms bland annat vara kopplade till samordning av regional laddinfrastruktur, behov av digital infrastruktur för till exempel geofencing och digital skyltning, samordnad utveckling för att styra elektrifiering och automatisering i hållbar riktning och anpassning av infrastruktur utifrån klimatförändringarna.

Ytterligare relevanta områden, men där påverkan på Skånes RTI-plan bedömdes som lägre, var till exempel förändrat fritidsresande, ökad e-handel, utvecklingen av elvägar, mm. Dessa områden kan dock vara relevanta i andra sammanhang.

Under föredraget kommer vi berätta både om tillvägagångssättet för att ”framtidssäkra” RTI-planen och om de resultat och slutsatser som projektet kom fram till.