Verksamheters trafiksäkerhetspåverkan som en del i hållbarhetsarbetet

5. Trafiksäkerhet
Hanna Wennberg1 , Pernilla Hyllenius Mattisson1, Nina Hvitlock1
1 Trivector Traffic AB

En stor del av transporterna av människor och gods utförs av privata och offentliga verksamheter. Dessa transportörer kan vara taxiföretag, bussföretag, åkerier, budfirmor, och så vidare. Även många andra verksamheter än transportörerna, till exempel inom hantverks- och serviceyrken, använder dagligen transportsystemet och påverkar trafiksäkerheten i transportsystemet. Man kan säga att de allra flesta verksamheter genererar transport och de transporter som utförs i verksamheternas värdekedjor påverkar trafiksäkerheten. Uppskattningsvis 30 procent av alla dödsolyckor i Sverige har skett inom ramen för organiserade resor. Det blir därför viktigt att engagera både privata och offentliga verksamheter i trafiksäkerhetsutvecklingen.

Trafiksäkerhetspotentialen genom verksamheters transporter har hittills adresserats främst genom transportköparnas upphandling och inköp, inte minst hos offentliga myndigheter. Allt fler pratar samtidigt om möjligheterna att integrera trafiksäkerhet i verksamheternas hållbarhetsarbete och därigenom bidra till trafiksäkerhetsutvecklingen, men samtidigt finns det begränsat med kunskap om hur detta ska gå till rent konkret. Trafiksäkerhet är del av hållbarheten enligt Agenda 2030 och Stockholmsdeklarationen som menar att de synergier som finns mellan trafiksäkerhet, miljö och socialt ansvarstagande ska fångas, och suboptimering undvikas, och här pekas företagens roll och möjligheter ut.

Detta föredrag belyser den outnyttjade potential som finns genom att arbeta systematiskt med verksamheters trafiksäkerhetspåverkan och hur detta arbete kan integreras i verksamheternas hållbarhetsarbete med utgångspunkt i de resultat som hittills framkommit i två pågående forskningsprojekt med finansiering av Trafikverket. Det ena projektet undersöker nuläge, behov, drivkrafter och potential vad gäller att arbeta med verksamheters trafiksäkerhetspåverkan inom ramen för deras hållbarhetsarbete. Under hösten 2021 påbörjas en kartläggning i olika typer av transporterande och transportgenerande verksamheter genom intervjuer och enkäter. Sammanställning av tidigare studier liksom analys av trafiksäkerhetskopplingen i hållbarhetsredovisningar för olika verksamheter görs också under hösten 2021.

Det andra projektet har fokus specifikt på hastighetsefterlevnaden för verksamheternas transporter. Syftet med projektet är att visa hur verksamheter kan arbeta med sin trafiksäkerhetspåverkan, inom ramen för hållbarhetsarbetet och den årliga hållbarhetsredovisningen, genom systematisk uppföljning av hastighetsefterlevnaden hos de transporter som utförs inom verksamheten. Under hösten 2021 görs en genomgång av hållbarhetsredovisningar för olika typer av verksamheter för att kartlägga vilka indikatorer som används och analysera hur dessa kopplar till trafiksäkerhet med fokus på hastighetsefterlevnad. Under hösten etableras också samarbete med en verksamhet och arbetet inleds med att samla data från fordonens elektroniska körjournaler för uppföljning av hastighetsefterlevnad på aggregerad nivå. Målet att bidra med kunskapsunderlag och konkreta exempel på indikatorer som kan användas för att inkludera trafiksäkerhetspåverkan, i form av hastighetsefterlevnad, i hållbarhetsarbetet och hållbarhetsredovisningen. Genom att uppföljningen av hastighetsefterlevnad även kan redovisas i leverantörsrapporter blir resultaten från projektet relevanta för såväl beställare som leverantörer av transport, för såväl upphandling som kvalitetssäkring.