Mobilitetshubbar - Koncept och lärdomar från fem internationella städer

4. Samhällsplanering, governance och omställning
Sara Boije af Gennäs1 , Björn Wendle1
1 Trivector

Under den senaste åren har mobilitetshubbar blivit ett omtalat ämne inom framtidens hållbara mobilitet och stadsutveckling. Syftet är att underlätta delad mobilitet i olika former. Inom planering av nya stadsdelar, parkeringsanläggningar samt i små och stora noder i transportsystemet planeras för olika varianter av mobilitetshubbar. Det finns ännu så länge få svenska exempel, men en del erfarenheter kring utveckling av mobilitetshubbar internationellt. För att få bättre förståelse för etableringen av mobilitetshubbar har projektet gjort en internationell utblick med exempel på olika mobilitetshubbar i europeiska städer.

Studien har genomförts i fyra olika steg:

1. Olika koncept för utveckling av mobilitetshubbar. En  översiktligt litteraturstudie har genomförts för att beskriva generella typer av mobilitetshubbar som finns idag, vilka som kan etableras i olika lägen och deras för- och nackdelar.

2. En internationell utblick – sammanställning av erfarenheter från fem internationella mobilitetshubbar. Information och lärdomar från fem hubbar som studerats utifrån följande aspekter: 

För att samla in information från respektive hubb har både utvärderingsrapporter och intervjuer med representanter för respektive mobilitetshubb använts.

3. Analys och sammanställning av generella lärdomar. Utifrån de genomförda analyserna av respektive hubb har en sammanställning av de viktigaste gemensamma lärdomarna sammanställts.

4. Råd och rekommendationer till olika aktörer. I det avslutande steget har vi analyserat vad olika aktörer behöver tänka på vid etablering av mobilitetshubbar. Detta handlar delvis om att ta fram principer för en välfungerande mobilitetshubb, men även om att ställa rätt frågor vid uppstart av ett hubb-projekt.

Resultaten ger relevanta insikter till aktuella aktörer avseende etablering och drift av mobilitetshubbar, däribland kommuner, fastighetsutvecklare och kollektivtrafikmyndigheter. Ur en kommuns perspektiv finns fler viktiga ansvarsområden men framför allt ofta att ansvara för det övergripande strategiska tänket kring utveckling av mobilitetshubbar, lokalisering, och inte minst att i tidigt skede utforska sin egen roll i förhållande de privata aktörerna. Utifrån ett fastighetsutvecklingsperspektiv blir samarbetet med kommunen en viktig del och även att hitta en affärsmodellslösning som kan passa för det specifika sammanhanget. För kollektivtrafikmyndigheter kan utvecklingen av nya delade mobilitetstjänster vara en möjlighet att öka kollektivtrafikens attraktivitet och locka fler kunder. Det är särskilt viktig att ta ställning och definiera kollektivtrafikmyndighetens roll i denna utveckling, och hitta samarbetsformer med mobilitetstjänstleverantörer. De generella resultaten kommer att illustreras med konkreta exempel från de studerade städerna Bergen, Dresden, München, Offenburg och Wien.

Studien är genomförd av Trivector Traffic AB under 2021, i samarbete med flera olika aktörer: Eskilstuna kommun, Norrköpings kommun, Täby Park AB (Skanska & JM), Region Uppsala, Region Kronoberg, Skånetrafiken, Volvo Cars och Västerås Stad.